Getting Teams Done

Een tijdje geleden werd ik geconfronteerd met een werkwijze die me aan het denken heeft gezet. Ik zat samen met mijn collega Paula bij een nieuwe klant. Tijdens onze kennismaking vertelde ze enthousiast over het bedrijf én hun werkwijze; Holacracy. Ik keek haar eerst vragend aan: “Hola… wat?” 

“Holacracy”, zei ze. Een werkwijze waarin je het team volledig in zijn kracht zet, en de organisatie niet vanuit de traditionele topdown structuur aangestuurd wordt, maar juist op een dynamische en transparante manier, waarin autoriteiten worden verdeeld over de teamleden.” 

Ik merkte dat ik getriggerd was door deze werkwijze en dat ik er meer over wilde weten. Met name, omdat we binnen Bureau Tint continu in ontwikkeling én op zoek zijn naar de juiste manier om alle teamleden optimaal in hun kracht te zetten. Dus nadat ik terug was op kantoor heb ik meteen het boek ‘Getting Teams Done’ besteld. Het boek verwoordt op een leuke en zeer toegankelijke manier de werkwijze van Holacracy. In het boek komen twee lijnen bij elkaar. De verhaallijn van Niels, teammanager bij een reclamebureau die het maximale uit zijn team wil halen. De inhoudelijke lijn legt uit wat Holacracy inhoudt en hoe het werkt. 

Laat ik duidelijk zijn dat ik erg tevreden en trots ben op #TeamTint. Tegelijkertijd wil ik steeds het maximale uit ons team halen. En dat betekent dat we in ontwikkeling zijn en vooral moeten blijven. En Holacracy is in mijn ogen een methode van een goede mix tussen structuur, openheid én verantwoordelijkheden op de juiste plek, waardoor je elkaars individuele kwaliteiten zo optimaal mogelijk inzet.

Of we uiteindelijk volledig volgens de Holacracy-methode gaan werken weet ik niet, maar het heeft me in ieder geval nog meer geïnspireerd in het vormen van ons topteam. ✨