Overmatig gebruik van Engelse taal

☕????️ Kun je nog beetje time tussen je meetings squeezen voor een koffie-tête-à-tête?

???????????????????????????? Overmatig gebruik van Engelse taal. WAAROM DOEN WE DAT?!
Ook ik maak me er, vaker dan ik wil, schuldig aan. Ik wijt het aan mijn opleiding, die was immers Engelstalig. Dan ligt die Engelse term toch vaak dichter bij het puntje van mijn tong dan haar Nederlandse zusje. Maar het mag geen excuus zijn, want ook in mijn geval is dat Engelse taalgebruik vaak niet nodig. Het sluipt er langzaam in, you know?

Ik betrapte me er vorige week nog op in gesprek met een klant; “Daar kan ik jullie ook in supporten” zei ik. Nog geen milliseconde nadat het woord eruit floepte dacht ik ‘whyyy?!’ (ja in het Engels, ik denk ook vaak in het Engels…). Ondersteunen heet dat namelijk in ons mooie Nederlands. Supporten doe ik wel bij VVV⚽.

Niet alleen op de werkvloer, maar ook in het dagelijks leven kom ik het steeds vaker tegen. Denk aan sociale media (see what I did there?), daar lijkt het Engels steeds meer een vaste factor te worden. Zó annoying!

Het is een natuurlijke ontwikkeling; vergelijk ons taalgebruik van nu maar eens met dat van 50, 100 of 200 jaar geleden. Taal zal altijd ontwikkelingen blijven doormaken en invloeden van buitenaf worden alsmaar groter. Maar moeten we met de huidige ontwikkelingen blij zijn? Ik word er in ieder geval niet zo vrolijk van en ik ga bij deze nog beter letten op mijn eigen taalgebruik. Laten we het Nederlands redden van het ver-Engelsen! En kunnen we dan ook meteen in de bres springen voor (behoud van) het Limburgs dialect? Danke!

Naast overmatig Engels ben ik ook ietwat allergisch voor onnodig vakjargon of ‘interessante termen’ (die vaak ook nog Engels zijn!). Nu blijkt dit vaak een uiting van onzekerheid te zijn, interessant! Munitie voor mijn volgende koffiepraat… Stay tuned! ????