Van verveling word je creatief

“Mam! Ik verveel me!” Hoor ik mijn zoon zeggen. Ik kijk om me heen. Er is hier zoveel te beleven en te doen? Hoe kan dat nou? Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger ook geregeld aan het aanrecht stond. Mijn moeder was aan het koken en ik verveelde me. “Van verveling word je creatief” zei mijn moeder dan altijd. En gek genoeg had ik na een half uurtje tegen steentjes schoppen dan toch echt iets heel leuks gevonden om te gaan doen. 

En zo is dat bij mijn zoon precies hetzelfde. De beste knutselwerkjes of hutten worden gebouwd na een uurtje verveling. En dan bedoel ik niet een uurtje naar een beeldscherm turen maar echt even je gedachte laten gaan en lekker niksen. 

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, vertelt in een artikel dat dan een deel in je hersenen geactiveerd wordt wat wordt weggestopt als je druk bent. “Als je even rustig bent en minimaal ‘cognitief wordt belast’, krijgt dat creatieve hersennetwerk (het Default Mode Network) de ruimte.”

Zaak is dus om tussen de drukte door evengoed je rust te pakken. Bijvoorbeeld door op een drukke werkdag tussendoor even een wandeling te maken in de buitenlucht. Of op een bankje te gaan zitten en voor je uit te turen. 

Nu staat de herfst voor de deur. De zomervakantie is voorbij. Hopelijk heb je je Default Mode Network een beetje op kunnen laden. En mocht je toch nog wat missen aan creativiteit… Dan zijn wij er voor je.